Omgeving

omgevingDe badplaats Callantsoog is gelegen in de Kop van Noord-Holland achter de smalste duinenrij van Noord-Holland. Vanuit het dorp bent u dan ook zo op het strand! Het landschap bestaat uit strand, zee, duinen, bossen, polders en bloembollenvelden.

Deze omgeving staat bekend als één van de schoonste gebieden in Nederland. In 2000 is dan ook aan de gehele Kop van Noord-Holland de Blauwe Vlag uitgereikt: een “keurmerk” van schone en veilige stranden met voldoende voorzieningen.

Callantsoog is het hele jaar in trek; de duinen, zee en strand zijn immers in alle jaargetijden de moeite waard! Tijdens de zomer worden er in het dorp en op het strand dagelijks evenementen georganiseerd. Het gezellige dorpscentrum heeft verschillende restaurants, café’s, terrasjes en winkels die het gehele jaar door geopend zijn. Albert Heijn is zelfs 364 dagen per jaar open van 08.00 uur tot 22.00 uur.

In het achterland vind men o.a. Alkmaar, wereldberoemd vanwege zijn kaasmarkt, marinestad Den Helder, maar ook de unieke IJsselmeerhavens als Medembblik, Enkhuizen, Hoorn, Volendam en Marken vragen om een bezoek. In het nabijgelegen Schagen kunt u zich in het hoogseizoen 10 donderdag vergapen aan prachtige klederdracht en authentieke rijtuigen. Talrijke wegen en fietspaden door het afwisselende gebied bieden de fietsers onder u een veelvoud van mogelijkheden.

Het zwanenwater

zwanenwaterEven ten zuiden van Callantsoog ligt een prachtig en uniek natuurgebied; “Het zwanenwater”. Het landschap bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbos en twee meertjes. De Vereniging Natuurmonumenten in Nederland beheert het gebied.

Natuurgebied “Het zwanenwater” is slechts gedeeltelijk toegankelijk,
zodat er niet te veel van dit prachtige en bijzondere natuurgebied verloren gaat door verstoring van de rust en door vertrapping. Het terrein kunt u tegen betaling bezoeken. Leden van Natuurmoumenten hebben vrij entree.

Via aangegeven wandelroutes kunt u 2,5 of 5 kilometer wandelen en krijgt u een uitstekend beeld van het geweldige landsschap en de veelzijdigheid aan planten en dieren.

 

Een greep uit de musea in de omgeving

Callantsoog: Museumboerderij “Tante Jaantje”
Beeldentuin en galerie “Seizoen in Beeld”
Schagen: Automuseum, museum 40-45,
museumboerderij “Vreeburg”
Den Helder: Poppenmuseum, Fort Kijkduin, Marine
museum,Nationaal Reddingsmuseum
“Dorus Rijkers”
Texel: Zeehonden opvang ecomaren, Juttersmuseum,
Luchtvaartmuseum
Enkhuizen: Zuiderzee museum, sprookjeswonderland
Broek op Langedijk: Museum “Broeker veiling”

Sportieve mogelijkheden in en rond Callantsoog

Sporten die goed zijn te beoefenen in Callantsoog zijn onder andere: zwemmen, fietsen, joggen, squashen, surfen, vliegeren, tennissen, vissen, wandelen etc.

Historie

callantsoogDe historie van Callantsoog gaat vele jaren terug. Al in het jaar 980 na Christus is er sprake van “Kallingen”, waarschijnlijk een kleine nederzetting. Rond 1400 wordt er gesproken over ’t Ooghe; een klein eiland aan de Noordzee met aan de oostzijde een soort waddengebied. Zo is de naam “Callinge op ’t Ooghe” in de loop der eeuwen verbasterd naar “Callantsoog”. In het landschap in en rond Callantsoog zijn nog steeds resten te zien van het voormalige eiland; denk aan de duintjes bij de kerk, het glooiende nollengebied ten oosten van het dorp (VVV bosje, de “Hei nollen” en “Luttickduin”) en “Abbestee”, een buurtschap op een glooiend stukje land net ten noordoosten van Callantsoog.

Het dorp Callantsoog is in zijn bestaan geteisterd door overstromingen, zandverstuivingen en oorlogsgeweld. Het huidige dorp is het derde; het eerste dorp werd door de stormen van 1509 en 1532 dusdanig verwoest en bedreigd dat het onbewoonbaar werd en de bewoners hun heil zo’n twee kilometer naar het zuidoosten zochten en hier een nieuw dorp stichtten. Dit tweede dorp Callantsoog werd later verwoest door de Allerheiligenvloed van 1570, waarna het huidige dorp gesicht werd.

De Fransen hadden rond 1795 zoveel macht in Nederland dat Engeland ze als een gevaar ging zien en  besloot ze aan te vallen. In 1799 vond er zo’n 3 kilometer ten noorden van Callantsoog (bij Groote Keeten) een invasie plaats van een Engels-Russisch coalitieleger van zo’n 15000 man in een poging de Franse overheerser te verdrijven. Na een bloedige veldslag op de stranden, in de duinen en in het achterland won het invasieleger terrein en rukte de maanden daarop richting het zuiden op. In de buurt van Bergen echter werd de opmars tot staan gebracht en het verslagen leger terug gedreven naar Den Helder, waar het inscheepte en Nederland verliet met achterlating van ca. 10000 gesneuvelden en een verwoest, berooid land.

Gedurende de tweede wereldoorlog ging de bezetter ernstig rekening houden met een geallieerde invasie op de Noordzeekust en besloot tot het bouwen van de Atlantikwal. Hiertoe werden de bewoners van Callantsoog gesommeerd het dorp te verlaten, zodat de bezetter vrij spel had in de kuststrook. In allerijl werden de in Callantsoog staande houten vakantiewoningen gedemonteerd en een stuk landinwaards als nooddorp (gekscherend “Hollywood” genaamd) weer opgebouwd. De bezetter nam z’n intrek in de verlaten huizen, in en rond Callantsoog werden bunkers en andere verdedigingswerken aangelegd. In 1942 ontplofte het munitiedepot in de kelder van een van de huizen, waardoor een 10-tal huizen zwaar beschadigd werd. Verder oorlogsgeweld bleef Callantsoog gelukkig grotendeels bespaard, zodat de bewoners na de bevrijding terug konden keren naar hun dorp.

In de jaren na de oorlog nam het toerisme in Callantsoog een grote vlucht. Er werden vele vakantiewoningen gebouwd, er werden rondom het dorp campings geopend, de eerste bungalowparken verschenen en er kwamen zelfs appartementencomplexen. Van een typish Hollands kustdorp van strandjutters, boeren, stropers en vissers veranderde Callantsoog in een bloeiende, welvarende toeristische kustplaats.